27 November 2006

Malt whiskies και γεωγραφία

Τα τρία βασικά συστατικά για την παρασκευή του Νερού της ζωής είναι κριθάρι, νερό, μαγιά, τέσσερα, εάν υπολογίσουμε και την τύρφη, που δίνει γεύση στη βύνη και στο νερό.

Ωστόσο, κάθε ένα από αυτά βάζει το λιθαράκι του στην μυσταγωγία «δημιουργίας» ενός malt whisky. Μέσα από εκατοντάδες μεταβλητές βιοχημείας, ενημερωμένα πλήρως αποστακτήρια η παραγωγή του είναι πολύ κοντά στην αλχημεία Άλλωστε, τα τέσσερα στοιχεία της αλχημείας, γη, αέρας, φωτιά και νερό, διατελούν συγκεκριμένο ρόλο στην παραγωγή του. Η γη μεγαλώνει τη βύνη και παράγει την τύρφη, ο αέρας είναι η ατμόσφαιρα, που οδηγεί στην ωρίμανση του ποτού, η φωτιά αποτελεί βασικό συστατικό της διαδικασίας της διύλισης και το νερό είναι το ”όχημα” για το τελικό whisky.

Ακόμη και να έχεις τόνους νερού από το Aberdeen και το καλύτερο κριθάρι δεν θα φτάσεις ποτέ στο μαγικό νερό της ζωής που παράγουν τα άδεντρα νησιά του Islay και η γη των Highlands. - Δ2

Αυτή την ομορφιά της σκοτσέζικης γης μπορεί να την ξαναβρεί κανείς σε κάθε φιάλη malt whisky, σε κάθε ποτήρι. Το έντονο άρωμα της τύρφης, το άρωμα του καπνισμένου ξύλου και της θάλασσας, η αλμύρα που χαϊδεύει τον ουρανίσκο όταν καταπίνεις μία γουλιά από ένα malt whisky των νησιών είναι η περιγραφή ενός πολυβασανισμένου από τον καιρό νησιού της Σκοτίας.

Τα αποστακτήρια είναι σκορπισμένα σε όλη τη χώρα της Σκοτίας. Στο βορρά, στο νότο, στα νησιά και στην ενδοχώρα.

Το όνομά τους έχει προέλθει είτε από το κοντινό χωριουδάκι, είτε από το μικρό ποτάμι με τα γάργαρα νερά που κυλάει πιο κάτω, είτε από τη στενή κοιλάδα που βρίσκεται λίγο πιο μακριά.

Παραδοσιακά, οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται τα malt whiskies χωρίζονται ως εξής:
* The Lowlands
* The Highlands
* The Western Highlands
* Speyside
* Islay
* The Islands

Σε επόμενο πόστ θα αναλύσουμε τα αποστακτήρια κάθε περιοχής και τα whiskies που παράγουν.

Malt whiskies and geography

There are three basic ingredients concerning the Water of Life production: barley, water, and leaven. Four; if you take into account turf, which gives taste to water and to malt.
However, each of them takes part into a malt whisky’s “creation’s” initiation. Through hundreds of biochemistry’s variables and completely informed distillers, its production is really close to alchemy. Moreover, alchemy’s four ingredients –ground, wind, fire and water- play specific role in its production. Into the ground, malt grows up and turf is being produced; wind is the atmosphere that leads to the drink’s maturity; fire is the basic ingredient of distillation process and water is the “vehicle” for the final whisky.

Even if you have tones of Aberdeen water and the best barley, you won’t reach the magic water of life that treeless Islay’s islands and Highlands produce.

This beauty of Scottish land can be found in each bottle of malt whisky, in each glass. Turf’s intense perfume, smoked wood and sea perfume, the saltiness that strokes your palate when you swallow an islands’ malt whisky, is the description of a weather- tortured Scottish island.

The distillers are spread throughout Scotland; in North, South, on islands and in hinterland.
Their name came either from the nearest little village or from the little river that rolls down with its gargling water. It may also come from the narrow valley that lies a few meters away.

Traditionally, areas, in which malt whiskies are produced, are divided in:
* The Lowlands
* The Highlands
* The Western Highlands
* Speyside
* Islay
* the Islands

In the next post we will analyze each area’s distillers and the whiskies that they produce.

No comments: